piątek, 16 grudnia 2016

3 powody aby pokochać głóg i wprowadzić go na stałe do diety (cykl: Serce)

Artykuł z cyklu: Serce

Co inspirującego znajdę w tym artykule:

1. Jak smakuje głóg?
2. Trzy powody aby pokochać głóg.
3. Jakie preparaty z głogu stosować?
4. Głogowe konfitury, czyli czwarty powód aby pokochać głóg.



Głóg jest smakiem dla wyrafinowanych podniebień

Ma wiele aromatów, które chcą być odkryte i docenione. Na początku jest subtelnie słodki, słodyczą letnich wspomnień. Jak ty wspominasz lato? Dojrzewa w pierwszych promieniach jesiennego słońca. Ma w sobie cierpkość, jeśli odwiedzą go zimne październikowe wiatry. Delikatna gorycz rozpływa się z tyłu języka. Łagodnie, ona jest przyjazna jak gorzka czekolada i ukorzeniona w sercu Matki Ziemi jak dzika łąka.

Smak gorzki wzmacnia i odżywia serce (według tradycji medycyna chińskiej). Głóg jest precyzyjnie zaprojektowany przez Naturę właśnie w tym celu: aby wzmacniać serce. Spełnia to zadanie wspaniale.
To prezent dla Ciebie od Matki Ziemi na zimowe wieczory. Aż do pierwszych dni lata, kiedy Słońce ogrzeje skórę, a truskawki i czereśnie, kolorowe zioła i wiosenne deszcze wypełnią powietrze zapachem słodkiej miłości i znowu nakarmią serce.



Jest wiele powodów, aby włączyć różne dzikie zioła i owoce do swojej diety. Głóg spełnia trzy niezwykle istotne zadania dla naszego zdrowia.

1. Głóg wzmacnia serce: leczy i zapobiega chorobom serca, poprawia krążenie krwi
(W tym nerwicę, miażdżycę, arytmię)

Głóg jest jedną z roślin o najlepszych właściwościach dla serca i układu krwionośnego (już jego rubinowo czerwony kolor wskazuje obszar jego specjalizacji). Wzmacnia siłę skurczów mięśnia sercowego. Uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne i rozszerza naczynia wieńcowe. Dzięki temu krew krąży lepiej, serce jest mniej obciążone i ma więcej czasu na odpoczynek. Te właściwości wpływają na pracę całego organizmu. Układ krwionośny zaopatruje i odżywia każdą komórkę ciała. Kiedy działa sprawniej, jesteśmy lepiej odżywieni na poziomie komórkowym.

Korzystny wpływ na serce i krążenie przynosi jeszcze jeden pozytywny rezultat: ciepło. Jeśli jesteś osobą, która marznie w chłodne dni, szczególnie jeśli masz zimne dłonie i stopy, głóg pomoże ci rozgrzać ciało.







2. Głóg pomaga w leczeniu depresji oraz poprawia nastrój
Jest to w dużej mierze efekt leczniczych właściwości głogu dla serca i układu krwionośnego. Cały organizm jest lepiej dotleniony i odżywiony. W depresji występują duże niedobory składników pokarmowych: magnezu, witaminy D, witamin z grupy B (tych ostatnich jest bardzo dużo w owocach głogu). To w jelicie cienkim następuje wchłanianie substancji odżywczych, a dzięki uszczelnieniu naczyń krwionośnych, kosmki jelitowe są lepiej ukrwione i szczelniejsze. Ważne jest również działanie głogu na naczynia krwionośne mózgu. Kwiat i owoc poprawiają krążenie obwodowe w mózgu. Jest on lepiej dotleniony i jeśli wystąpiły jakiekolwiek mikrourazy, mikrowylewy lub zaburzenia, mogą one zostać szybciej wyleczone.


3. Głóg wzmacnia odporność i hamuje stany zapalne w organizmie
Ponownie ma to związek z silniejszym serduchem oraz sprawniej działającym układem pokarmowym. Lepsza podaż substancji odżywczych do komórek oraz skuteczniejsze usuwanie produktów przemiany materii, pozwala ciału pracować lepiej. Ponadto owoc głogu jest bogaty w witaminę C i flawonoidy (bardzo skuteczne w walce z wolnymi rodnikami), witaminę A (niezbędna dla zdrowia skóry) i żelazo (niezbędne dla zdrowia krwi). Dla skutecznego oczyszczania i odporności duże znaczenia mają wątroba i jelita. Wątroba metabolizuje toksyny i jest najbardziej ukrwionym narządem naszego ciała. Czysta, dobrze natlenowana krew skuteczniej współpracuje z wątrobą i szybciej dostarcza do niej toksyny oraz skuteczniej regeneruje ten narząd.

Najbardziej istotnym dla urody efektem dobrego odżywienia komórek jest poprawa stanu skóry i włosów. Głóg bardzo skutecznie wspiera piękno fizyczne. Dlatego, kobiety, warto zaprzyjaźnić się z głogiem.

Owoc głogu, owoc dzikiej róży, owoc czarnego bzu. Jesienne skarby.

Owoc i kwiat głogu warto łączyć z innymi odżywczymi ziołami. (Tak naprawdę to codziennie warto dobrze jeść ;) Nie można zmarnować tej okazji, którą tworzy w naszych ciałach głóg: ogólne lepsze krążenie. Skoro serducho bije nam dzielnie a krew wartko krąży po naszym ciele, warto dać jej trochę dobrego ładunku do ulokowania w naszych komórkach.


Jakie preparaty stosować?

Kwiat i owoc mają te same właściwości, jednak działają z różną siłą.

Jeśli zależy ci na silnie odżywczym i wzmacniającym działaniu na cały organizm głogu - zjadaj owoce. Całe owoce głogu doskonale wpływają również na trawienie pokarmów oraz pracę jelit.

Jeśli chcesz rozpocząć profilaktykę chorób serca, silniejszym działaniem wykazuje się kwiat głogu (nalewka i wino, potem napar z kwiatów głogu). Alkoholowe wyciągi z kwiatu i owocu głogu należy dawkować ostrożnie, szczególnie przy niskim ciśnieniu krwi, ponieważ głóg może je obniżać.

Najkorzystniej byłoby włączyć do codziennej diety owoc i kwiat.

Ja w tym roku wybrałam łagodne wersje głogowych przetworów:

  • konfiturę z owoców głogu z różnymi dodatkami. Mus zachowuje większość właściwości owocu głogu i można spożywać go bardziej bezkarnie niż nalewki lub wino. Jest pyszny w każdej wersji smakowej.
  • ocet ziołowy: wiosenny z kwiatów i jesienny z owoców. Ocet ma dodatkowe właściwości probiotyczne, uzupełnia dobre bakterie w naszych jelitach.


Przy tej okazji przedstawiam czwarty powód do pokochania głogu

4. Owoc głogu smakuje bajkowo z wanilią

Tak naprawdę to liczy się najbardziej! Kocham głóg i wanilię. Do tej pory nie uznawałam słodkiego aromatu wanilii ale głóg mnie w niej rozkochał. Mocne serce kocha więcej, zatem pokochałam wanilię. Według mnie te dwa smaki pozwalają się sobie wzajemnie spełnić. Głóg ma w tle subtelną gorycz ale delikatny, nawet mało wyrazisty smak a wanilia zbyt słodki aromat. Słodki zapach otula gorzkawe echo, łagodny i miękki owoc głogu wypełnia się aksamitnym aromatem ziaren wanilii. Razem głóg z wanilią tworzą wyrafinowaną harmonię.

Kocham również Włochy! Bo to u nich odkryłam to połączenie. Viva il biancospino!

Głóg z wanilią to esencja miłości.


Głóg pięknie komponuje się również z owocem dzikiej róży (a dzika róża wzmacnia działanie odżywcze i przeciwzapalne głogu oraz uelastycznia naczynia krwionośne) oraz z jabłkami (głóg nadaje wyrazistego tła dla słodko-kwaśnych jabłek). Eksperymentowałam też z wersją cytrusową z zimowymi przyprawami. Ten mus ma bardzo ciekawy smak, ostrzejszy. Taka konfitura jest bardzo rozgrzewająca.

Czy głóg zachęcił cię do skosztowania swoich owoców i kwiatów? 

Mam nadzieję, że tak. Warto skorzystać z zaproszenia.


***

Jeśli spodobał ci się głóg i jego cudowne właściwości, polub  i podziel się tą informacją ze znajomymi. Każdy zasługuje na piękno i miłość.


Dziękuję!
Karolina


Po więcej inspiracji dla Piękna zapraszam na mój fanpage. 

Dziękuję ci za komentarze i podzielenie się artykułem ze znajomymi! :)




Inspiracje dla miłośników głogu i języków:

English:
Hawthorn - University of Maryland Medical Center
Hawthorn herb
Hawthorn berry benefits
Hawthorn - medicinal and magical uses

Italiano:
Marmellata di bacche di Biancospino

Polski:
Głóg (dr Różański)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz