czwartek, 23 lutego 2017

Chcesz świadomie zadbać o swoje piękno? Oto podstawowy składnik twojego wiosennego menu :)

Przedwiośnie wibruje w powietrzu. Tak zaczyna się czas królowania pokrzywy. Czy pozwolisz, aby ta roślina zakrólowała na twoim talerzu i zatroszczyła się o twoje piękno?

Czy masz pytania dotyczące pokrzywy lub chcesz poznać konkretne przepisy? 
Tu możesz się ze mną skontaktować  Slow Mindful Beauty (klik) :) 


Jeśli szukasz najzdrowszego wiosennego pożywienia, aby wzmocnić ciało i dopieścić swoje piękno - sięgnij po młodą pokrzywę. Możesz zaufać tej roślinie. 


Przyjrzyj się pokrzywie, aby zrozumieć, co przyniesie twojemu zdrowiu:

Pokrzywa jest silna.

Jej kłącza rozrastają się szeroko i błyskawicznie opanowują polany.

Rośnie bardzo szybko. Wysoka. Odważna. Pełna energii.

Jako pierwsza pojawia się na łąkach i nad strumieniami po mroźnej i ciemnej zimie.

Jest strażniczką wiosny. Pokazuje innym ziołom i kwiatom, że już mogą wyjść spod ziemi, że już słońce jest wysoko, że mróz już odszedł. Że ciepło niedługo obudzi nasiona i wiosenna łąka zazieleni się i zakwitnie kolorami i zapachami.


Wcale nie musisz znać całej listy składników aktywnych w niej zawartych, aby zrozumieć, jak będzie wpływać na twoje ciało. Przyniesie siłę, wzrost i energię.

Jakie pozytywne efekty dla twojego piękna przyniesie pokrzywa?

Odżywi twoją skórę, włosy i paznokcie
Skóra stanie się jędrna i lepiej nawodniona. Paznokcie zostaną wzmocnione. Włosy urosną szybciej i  staną się gęstsze, bo pojawią się nowe baby hair.

Rozświetli twoją urodę
Cera stanie się jasna. Zyska szczególnie cera naczynkowa, ponieważ pokrzywa hamuje drobne krwawienia. Matowe włosy zyskają naturalny blask.

Zregeneruje twoją skórę
Ranki, wypryski i trądzik zagoją się szybciej.

Wysmukli twoje ciało
Poprawi przemianę materii i pomoże w usunięciu niepotrzebnej wody, która tworzy obrzęki. Ponieważ pokrzywa oczyszcza, wspomoże również usuwanie złogów toksyn z tkanek i z jelit.  

Doda ci energii
Usunie senność, ospałość i blokady w organizmie. Ciało stanie się lżejsze i odżywione a umysł jaśniejszy. Radość i uśmiech same do ciebie przypłyną :)



Zobacz, jaką mądrość ma w sobie Natura, jak troskliwie o ciebie dba. Wie najlepiej co i kiedy jest ci najbardziej niezbędne. Gdy twoje ciało potrzebuje nawodnienia, orzeźwienia i radości - drzewa rodzą kolorowe i soczyste owoce. Kiedy twoje ciało potrzebuje wzmocnienia, oczyszczenia i dużo energii - łąka przynosi cudowną pokrzywę i inne zioła: krwawnik, mniszka lekarskiego, gwiazdnicę, fiołka polnego,  przytulię i szczaw.

Zbieraj pokrzywę garściami. Codziennie w marcu i w kwietniu. Zaczerpnij z obfitości, którą chce ci podarować ta roślina. Ona wyrasta z samego serca Matki Ziemi, z całą mocą i siłą do życia. Jest pełna witamin, minerałów, kwasów organicznych, białka, chlorofilu.

Jeśli chcesz mieć pod ręką listę podstawowych składników aktywnych oraz właściwości pokrzywy, oto grafika, którą dla ciebie przygotowałam. Możesz zapisać ją na dysku. Może zechcesz wydrukować ją i powiesić na lodówce. Niech codziennie przypomina ci o tej cudownej roślinie.



Skład pokrzywy czyni z niej jedną z najzdrowszych dostępnych teraz roślin!

Kiedyś o tym wiedziano. Pokrzywa była ważnym składnikiem wiosennego menu. Wierzono, że czyści krew i usuwa z niej wszelkie zanieczyszczenia. I tak właśnie jest. 


Jak stosować pokrzywę kulinarnie i kosmetycznie?

Przepisy na potrawy z pokrzywą podam w kolejnym artykule. Następnie opiszę również sposób zastosowania kosmetycznego pokrzywy. Najlepiej połączyć oba działania: spożywać pokrzywę i wykorzystać ją w pielęgnacji. To przyniesie najlepsze efekty. 

Jeśli chcesz poznać te przepisy, obserwuj moją stronę na facebooku (klik). Umieszczam tam informacje o wszystkich nowych artykułach.

Teraz zapraszam cię do zapoznania się z przepisem na sok z pokrzywy. Znajdziesz go pod tym linkiem.


Podałam w nim dokładne zasady oczyszczania ciała i sposób przygotowania soku. Dowiesz się też, jakie efekty przyniesie ci taki detoks.


Warto przejść się na łąkę, nad rzekę, na skraj lasu i skosztować smaku i właściwości pokrzywy. A pokrzywa jest smaczna. Nie jest gorzka, nie jest cierpka. Ma lekko kwaśny, zielny smak. 

Smacznego!


Chcesz wiedzieć więcej o pokrzywie lub poznać konkretne przepisy? Napisz do mnie. 
Na pewno opublikuję na blogu, to czego potrzebujesz.
Tu możesz się ze mną skontaktować  Slow Mindful Beauty (klik) :) 

Przesyłam wiosenne uściski i pamiętaj :***


4 komentarze:

  1. Brawo za ten artykul ! Jest tutaj tyle wiedzy, ze mam ochote wydrukowac sobie Twoj tekst i trzymac z ulubionymi czasopismami :) Wlasnie zaczelam pic pokrzywe, bo stwierdzono u mnie brak zelaza i stwierdzilam, ze pomoge sobie ziolami. A moja prababcia (ktora dozyla 100 lat) przez cale zycie jadla salatke ze swiezej pokrzywy i utrzymywala, ze to ona odpowiada za jej swietna forme fizyczna i psychiczna. Pozdrawiam serdecznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję <3 Babcia miała rację! To już kolejny raz, kiedy słyszę taką historię :) Wielu starszych ludzi wspomina o pokrzywie, o gwiazdnicy i jasnocie jako podstawowych wiosennych ziołach, które kiedyś jedli. Pokrzywa najlepiej uzupełnia braki minerałów właśnie teraz, świeża. Można zrobić z niej koktajl ale można również usmażyć np. z jajecznicą. Niedługo napiszę artykuł z kilkoma przepisami. Również pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  2. Jeju, właśnie uświadomiłam sobie, że pokrzywę jedynie piłam jako napar herbaciany. Nigdy jej nie jadłam :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak większość z nas :) Ja również o tym, że można ją jeść dowiedziałam się dopiero kilka lat temu. I od tamtej pory na stałe gości w moim wiosennym menu. Warto spróbować jak smakuje. :)

      Usuń